Četvrta regionalna Konferencija

U organizaciji Asocijacije rukovodilaca transporta i logistike TransportLog, 22. i 23. oktobra 2015. godine u hotelu Mona, na Zlatiboru, održana je četvrta Konferencija „Ka održivom transportu 2015“. Kao domaćin ovog značajnog događaja, Asocijacija Transportlog je imala ogromnu obavezu i još veću odgovornost da dočeka i ugosti veliki broj učesnika iz oblasti transporta i logistike.

Ova tradicionalna konferencija okupila je više od 200 učesnika: rukovodilaca transportnih i logističkih kompanija, voznih parkova, servisa za održavanje vozila, osiguravajućih društava, distributera vozila, goriva, maziva, rezervnih delova, pneumatika, rukovodilaca kompanija za zbrinjavanje i tretman otpada i naučno-stručnog kadra koji se bavi razvojem i edukacijom iz oblasti transporta.

Uvodnu reč imali su dekan Saobraćajnog fakulteta prof. dr Nebojša Bojović i predsednik Asocijacije TransportLog doc. dr Aleksandar Manojlović, koji su pozdravili Konferenciju i istakli činjenicu da je Asocijacija uvidela značaj pitanja koja se javljaju u oblasti transporta, kao i značaj uspostavljanja dijaloga između nauke i prakse.

Program Konferencije se sastojao od više tematskih celina u okviru kojih je izloženo i analizirano osamnaest radova. U okviru tematskih celina prvog dana izlagani su radovi koji se odnose na veštačenje saobraćajnih nezgoda, primenu daljinskog sistema za preuzimanje podataka sa digitalnog tahografa, sistema za ocenu rizika prevoznika i profesionalnih vozača, uticaj instrumenata transportne politike na drumski transport robe, primena softverskog rutiranja, savremeni merni sistemi za naftu i naftne derivate, analizu troškova posedovanja vozila, iskustva o primeni informacionog sistema tehničkog pregleda u Italiji, pravci razvoja sistema tehničkih pregleda u EU i svetu, analizu informacionog sistema za tehničke preglede u Republici Srpskoj i upravljanje tehničkim stanjem voznog parka i održivi transport. Drugog dana predstavljeni su radovi na temu: outsourcing usluga transporta, trendovi razvoja i iskustava u primeni informacionih sistema u transportu i logistici, naknada štete na robi u transportu po osnovu osiguranja od autoodgovornosti, osiguranje motornih vozila prema meri osiguranika, model za nagrađivanje zaposlenih u transportu i voznim parkovima, kriterijumi i modeli za nabavku proizvoda i usluga u transportu.

Nakon svakog izlaganja tema sledila je diskusija u kojoj su učestvovali svi prisutni. Iznet je veliki broj različitih iskustava, predloga i ideja. Obuhvaćene teme su od značaja za usavršavanje stručnjaka iz oblasti drumskog transporta i na ovaj način je unapređena svest o aktuelnim problemima i potencijalnim rešenjima istih.

Organizatori se zahvaljuju svima koji su podržali Konferenciju: partnerima, predavačima, i svim učesnicima Konferencije iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Italije i Mađarske, bez kojih ova Konferencija ne bi bila na tako zavidnom nivou. Zahvaljujemo na ukazanom poverenju i drago nam je što ste bili deo ovog značajnog događaja naše struke.

Galerija