Drugi regionalni Kongres

U organizaciji Asocijacije rukovodilaca transporta i logistike TransportLog održan je drugi regionalni Transportni Kongres 2018, u Hotelu Mona na Zlatiboru.

Želja organizatora je bila da se na Kongresu predstave aktuelne teme iz svih vidova transporta, da se diskutuje o izazovima pred kojima se oni nalaze i daju odgovori na pitanja učesnika Kongresa.

Sve prisutne je kroz uvodnu reč pozdravila Jelena Trifunović Generalni sekretar Asocijacije TransportLog koja je navela istorijat događaja u organizaciji Asocijacije TransportLog istakavši da se nakon devet godina održavanja Konferencije Ka održivom transportu i Transportnog Kongresa slobodno može reći da su postali tradicionalni događaji u oblasti transporta.

Kongres je otvorio Predsednik Upravnog odbora Asocijacije TransportLog prof. dr Aleksandar Manojlović predstavljanjem tema koje će se izlagati u toku ovog dvodnevnog događaja. Istakao je da događaju prisustvuju učesnici iz svih zemalja regiona, nakon čega je svim učesnicima poželeo srećan i uspešan rad na Kongresu.

Program Kongresa se sastojao od više tematskih celina u okviru kojih je predstavljeno šesnaest tema. Prvog dana Kongresa izloženo je devet radova koje su obuhvatile sledeće teme: bonus-malus sistem kao instrument kontrole troškova osiguranja motornih vozila, skup podataka o teretu u transportnom dokumentu u slučaju primene izuzeća od pojedinih zahteva ADR, transpot opasnog tereta i izazovi u primeni nacionalne regulative kao i poslovi posrednika i trgovaca u oblasti upravljanja otpadom.

Predstavljeni su trendovi razvoja robnog transporta u vazdušnom saobraćaju, najnovije rešenje u oblasti dijagnostike na daljinu za komercijalna vozila (eTRUCK), inovacije i nove tehnologije u transportu robe železnicom.

Izloženi su radovi koji se odnose na ruralnu mobilnost u regionima koji su pogođeni demografskim promenama i o razvoju transnacionalne strategije javnog  prevoza, na upotrebu i strategiju razvoja CNG/LNG vozila u voznim parkovima, a za kraj prvog dana Kongresa predstavljeno je proaktivno rešenje za održavanje pneumatika – sistem za praćenje pritiska i temperature pneumatika u realnom vremenu (TPMS) i sistem nagaznih, stacionarnih, mernih ploča i lasera koji mere pritisak i dubinu dezena pneumatika pri prelasku vozila (DoR). Na nesvakidašnji način, interaktivnim pristupom predstavljanja kojim su uključeni učesnici Kongresa, predstavnici kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires su pobudili veliko interesovanje prisutnih i uspešno predstavili svojstva pneumatika.

Drugog dana Kongresa predstavljeni su radovi koji se odnose na uticaj transportnih berzi/platformi na tržište transportnih usluga, predstavljene su specifičnosti transporta u građevinskoj industriji, značaj izbora zaposlenih u sektoru transporta i logistike, i uticaj autonomnih teretnih vozila na transportno tržište.

Takođe, razmatrali su se problemi u organizaciji rada vozača dostavnih vozila, predstavljena su savremena rešenja za zaštitu robe, vozila i vozača i date su smernice za sigurnost tovarnog prostora i robe u drumskom transportu.

Kao i svake godine tokom diskusija na Transportnom Kongresu 2018 iznosila su se mišljenja, stavovi, postavljala se pitanja i pružali relevanti odgovori učesnicima. Specifičnost kongresa i konferencija u organizaciji Asocijacije TransportLog je, između ostalog, i uspostavljanju otvorene diskusije nakon svake izložene teme.

Organizatori se zahvaljuju svim sponzorima i partnerima koji su podržali Kongres, predavačima koji su dali poseban duh i postavili Transportni Kongres 2018 na zavidan nivo, učesnicima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske i Italije koji su doprineli da učešće na Kongresu dobije poseban značaj.

Zahvaljujemo se na ukazanom poverenju, drago nam je što ste bili deo ovog značajnog događaja naše struke. Nadamo se da smo ispunili Vaša očekivanja i da nosite lepe utiske sa Transportnog Kongresa 2018.

Vidimo se naredne godine na Konferenciji Ka održivom transportu 2019!

Galerija